Σελίδες

Το αγόρι που λάτρευε τις "Σαΐτες"

Συνέντευξη του Δημιουργού των Εκδόσεων Σαΐτα, Ηρακλή Λαμπαδαρίου στον δημοσιογράφο, Ευθύμη ΣαββάκηCoffenewz, free press Κύπρου, Μάρτιος 2014.

Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου, δημιουργός των εκδόσεων «Σαΐτα», ενός ανοικτού, ψηφιακού, μη εμπορικού εκδοτικού οίκου, εξιστορεί στην Coffenewz το δικό του παραμύθι. Ένα παραμύθι που δεν περιέχει δράκους, αλλά σελίδες. Πολλές σελίδες.

Πότε και υπό ποιες συνθήκες αποφάσισες να δημιουργήσεις τις εκδόσεις «Σαΐτα»;
Η ιδέα ξεπήδησε τον Ιούλιο του 2012, τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του λογοτύπου και της ιστοσελίδας και την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη απελευθέρωση. Στόχος της Σαΐτας είναι το ελεύθερο ταξίδι των βιβλίων μέσα από έναν διαδικτυακό χώρο όπου οι συγγραφείς μοιράζονται τα έργα τους δωρεάν και οι αναγνώστες τα απολαμβάνουν επίσης δωρεάν.

Ποιες στιγμές έχεις ξεχωρίσει στην πορεία αυτή;
Την επικοινωνία με τους συγγραφείς και τους συνεργάτες, τα θετικά σχόλια των αναγνωστών και τις πολύτιμες συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Σαΐτα χωρίς να αποβλέπει στο κέρδος και χωρίς έσοδα.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει συγγραφέας στις εκδόσεις σας;
Συμπληρώνοντας και προωθώντας στο e-mail της Σαΐτας (info@saitapublications.gr) τη «Φόρμα αποστολής έργου». Εφόσον το έργο του λάβει θετική αξιολόγηση, συνεργάτες της Σαΐτας αναλαμβάνουν τη φιλολογική επιμέλεια και τις διορθώσεις του κειμένου, την εικονογράφηση (εφόσον πρόκειται για παιδικό παραμύθι και ο συγγραφέας δεν έχει φροντίσει γι’ αυτήν), τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, τη σελιδοποίηση, την παραχώρηση ISBN και τη διαδικτυακή του προώθηση.

Είναι το «download» το μέλλον του βιβλίου;
Αναμφίβολα. Μέσα σ’ έναν κόσμο οικονομικής εξαθλίωσης, όπου τα χρήματα δε φτάνουν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, πόσο μάλλον το αυξημένο κόστος για την αγορά έντυπων βιβλίων, τα ebooks δίνουν μια ουσιαστική απάντηση. Επίσης, εξοικονομούν πολύτιμους φυσικούς πόρους, βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης των νέων τεχνολογιών, λύνουν προβλήματα αποθήκευσης-μεταφοράς και επιτρέπουν τη διακίνησή τους σε όλον τον κόσμο σε δευτερόλεπτα.

Τι δυσκολίες κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα της κρίσης;
Αν υπήρχε εμπορική δραστηριότητα, σίγουρα θα έκρυβε πάρα πολλές δυσκολίες. Τώρα με την ευελιξία της πρωτοβουλίας και τη στήριξη των εθελοντών συνεργατών, η Σαΐτα απολαμβάνει τις ελεύθερες, από κάθε άποψη, πτήσεις της.

Πώς είναι ένα τυπικό 24ωρο σου με όλες αυτές τις υποχρεώσεις;
Διασκεδαστικό και με πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία, είτε ηλεκτρονική είτε δια ζώσης. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς το οξυγόνο που χρειάζεσαι για να αναπνεύσεις σε μια χώρα που στραγγαλίζει τους πολίτες της.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της «Σαΐτας»; 
Η Σαΐτα φιλοδοξεί να μοιραστεί τα πολύχρωμα φτερά της με ακόμη περισσότερους συγγραφείς, δημιουργούς (εικονογράφοι, ζωγράφοι, γραφίστες, σχεδιαστές κόμικ, δημιουργοί βίντεο, μουσικοί) που θέλουν να αναδείξουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους, συνεργάτες τους οποίους να προωθήσει με σκοπό να αυξήσει τις πιθανότητες εύρεσης μιας αμειβόμενης θέσης εργασίας γι’ αυτούς. Ο Ηρακλής συνεχίζει κι αυτός μια διαφορετική πτήση, πολύ πιο δύσκολη, αυτή της εύρεσης μιας αμειβόμενης θέσης εργασίας.

2 σχόλια:

  1. Να σαι καλά Ηρακλή κι εσύ και οι συνεργάτες σου. Είμαι ο μπαμπάς του οχταχρονου Βασίλη. Εργάζομαι στο εξωτερικό ενώ ο μικρός μένει στην Αθήνα με τη μητέρα του. Μεσω skype τον βοηθάω στη μελέτη των μαθημάτων του, αλλά χάρη κυρίως στη Σαιτα σας ο Βασίλης ερχεται σε επαφή με τον ελληνικό λόγο. Αυτός εκεί, εηω εδώ διαβάδουμε τις σελίδες απο το ίδιο παραμύθι. Μία αυτος, μία εγώ. Εύχομαι κι αυτή η ιστοριούλα να σας φορτίσει λιγο ακόμα ενέργεια για να συνεχίσετε το έργο σας!

    Θεόδωρος Σταμουλης
    theodorestamoulis@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Θόδωρε!

      Τι υπέροχο μήνυμα! Χαιρόμαστε που συνταξιδεύουμε παρέα και σ’ ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το ενδιαφέρον διαδικτυακό «παιχνίδι» με τον γιο σου! Ετοιμαστείτε για ακόμη περισσότερα παιδικά παραμύθια ;)

      Φιλικά,
      Ηρακλής

      Διαγραφή