Σελίδες

Τα εκατό «κλείνουν» οι Εκδόσεις «Σαΐτα»

Άρθρο της δημοσιογράφου Λυδίας Ελιόγλου, Καθημερινή Πρωινή εφημερίδα "Η ΕΒΔΟΜΗ", Έτος 34ο, Αρ. φύλλου 9259, Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014, σελίδα 10.

Τα εκατό «κλείνουν» οι Εκδόσεις «Σαΐτα»

Οι μη εμπορικές ψηφιακές εκδόσεις κλείνουν τα εκατό τους… βιβλία και το γιορτάζουν


Όλα ξεκίνησαν περίπου δυο χρόνια πριν, όταν ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου, πτυχιούχος Φιλολογίας (απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), αποφάσισε να δημιουργήσει τις μη εμπορικές ψηφιακές εκδόσεις «Σαΐτα» (www.saitapublications.gr). Έκτοτε, το αναγνωστικό κοινό απέκτησε πρόσβαση σε μια εναλλακτική πρόταση για το βιβλίο, με τις «σαϊτοπτήσεις» να γίνονται μέρα με τη μέρα ευρύτερα γνωστές σε πανελλήνιο επίπεδο. Σαν χθες, όμως, σήμανε και μία επέτειος για το τολμηρό αυτό εγχείρημα, το οποίο έκλεισε τα εκατό του… βιβλία!
«Μα είμαι κι εγώ μπαλόνι, όπως εσείς, είπε διστακτικά στα στρόγγυλα μπαλόνια που το κοιτούσαν από ψηλά και γελούσαν μαζί του. Ήταν διαφορετικό από τα άλλα, με ένα σπάνιο, σχεδόν χρυσό χρώμα. Είχε κάθε δικαίωμα να καμαρώνει για την εμφάνισή του όμως δεν είχε καταλάβει ακόμα πόσο όμορφο και ξεχωριστό ήταν» μας αφηγείται το 100ο κατά σειρά βιβλίο των εκδόσεων, με τίτλο «Το χρυσό μπαλόνι» και συγγραφέα του την Αθανασία Γαϊτανίδου, το οποίο μπορεί και να χαρακτηριστεί πλέον ως επετειακό, οριοθετώντας χρονικά ένα ιδιαίτερο ορόσημο για τη «Σαΐτα». Παράλληλα με την απελευθέρωσή του, άλλωστε, στον επίσημο δικτυακό ιστότοπο των εκδόσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτική λίστα και με τους εκατό τίτλους βιβλίων που φιλοξενούνται σ’ αυτόν είτε για απευθείας ανάγνωση είτε για «download».

«Πάντα μου άρεσε το να μοιράζομαι τις ιδέες μου, να τις συζητώ, να τις ανταλλάσω, να τις διαμορφώνω συνεχώς μέσω γραπτών κειμένων τόσο μικρών όσο μία μονάχα πρόταση ή τόσο μεγάλων όσο ένα βιβλίο. Το πρώτο είναι αρκετά εύκολο, αν και έχει και αυτό τις δυσκολίες του αλλά σαφώς πιο δύσκολο και χρονοβόρο είναι το δεύτερο. Μετά την αποφοίτησή μου, λοιπόν, από ένα Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας όπου με βοήθησε πολύ στο να έρθω πιο κοντά στη γλώσσα, καθώς και σε σπουδαία κείμενα γραμμένα σ’ αυτή, αισθάνθηκα πιο σίγουρος για την περαιτέρω ανάπτυξη των συγγραφικών μου προσπαθειών. Μπαίνοντας και εγώ με τη σειρά μου στον μακρύ κατάλογο της ανεργίας, σκέφτηκα να αξιοποιήσω δημιουργικά το χρόνο μου και να βρω μια πηγή οξυγόνου μέσα στη γενικότερη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας και στη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία όλοι μας καλούμαστε να επιβιώσουμε και όχι να ζήσουμε, να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε. Έτσι, προέκυψαν οι Εκδόσεις Σαΐτα, ένας ψηφιακός μη εμπορικός εκδοτικός οίκος, ανοικτός σε όλους τους συγγραφείς που θέλουν να δουν τις ιδέες τους, τα έργα τους να πετάνε ελεύθερα στο διαδίκτυο και όχι να πετιούνται. Χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, χωρίς ψιλά γράμματα, χωρίς μυστικές συμφωνίες και χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις, οι εκδόσεις αυτές θέλουν να καλλιεργήσουν τον πραγματικό διάλογο, την αλληλεπίδραση και την ουσιαστική επικοινωνία του έργου με τον κάθε αναγνώστη από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το μόνο που ζητάμε από τους συγγραφείς είναι η άδειά τους να διανείμουμε δωρεάν το έργο τους με άδεια Creative Commons. Φυσικά, ο συγγραφέας παραμένει ο κάτοχος του ηθικού δικαιώματος αλλά και κάτοχος του περιουσιακού δικαιώματος του έργου του, κάτι που δε συμβαίνει με τους παραδοσιακούς, εμπορικούς Εκδοτικούς οίκους» είχε δηλώσει στα πρώτα του βήματα ο δημιουργός των εκδόσεων «Σαΐτα» Ηρακλής Λαμπαδαρίου.


Σήμερα, ερωτηθείς για τους εκατό τίτλους, οι οποίοι συγκαταλέγονται πλέον στις εν λόγω εκδόσεις, σχολιάζει αναφορικά μ’ αυτήν την ιδιαίτερης σημασίας επέτειο: «Η Σαΐτα γιορτάζει τα 100 δωρεάν ψηφιακά βιβλία που έχει απελευθερώσει στα δυο χρόνια πτήσεών της! Γιορτάζει μαζί με όλους όσοι πίστεψαν και στήριξαν έμπρακτα το όραμά της για το ελεύθερο ταξίδι των βιβλίων σε μια εποχή που δυσκολεύει την πρόσβαση σ’ αυτό και την απόλαυση της ανάγνωσης. Η ελευθερία του διαδικτύου συναντά την ελευθερία της σκέψης και το αποτέλεσμα τολμώ να το χαρακτηρίσω εκπληκτικό. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς πόρους ή χρηματοδότηση, τα φτερά της Σαΐτας κατάφεραν να αγκαλιάσουν συγγραφείς, εθελοντές συνεργάτες, νεαρούς καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και να τους ταξιδέψουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων» συμπληρώνοντας ότι από εδώ και πέρα: «Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος το ταξίδι αυτό, μένοντας πιστοί στο όραμά μας με πείσμα και υπομονή».

Κατεβάστε εδώ το φύλλο όπως τυπώθηκε στην εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου